Monday, 28 February 2011

anak bongsu

if i can make 1 wish before i was born, dat would be= i just do not want to be the youngest!
bunyi mcm kejam kan.. sape-sape yang bongsu maybe akan paham ape yang aku rase sekarang..
kenapa aku tak suka?

i . orang akan automatically judge yang kau manja. walaupun ko kasar dan independent macamana sekali pon (muak da aku)

ii. kau kena act perfect sebab banyak sangat judges sekeliling kau. buat tu xboleh,ini xboleh, bukan itu, bukan ini, ini xelok, inilah yang betul!

iii. kena dengar..kalau xdengar nanti kena cop kurang ajar pulak

iv. perangai anak bongsu pula memang semulajadi memberontak(aku la), so kalau ada pape xpuas ati memang emosi kau high gler nak bangkang..but end of it pe yang kau kena buat just sit still, sabar sabar sabar. lagi satu kalau kau memang jenis sensitif, lagila haru..memang ngis and makan hati sgtlah kan
...........byak lagilaa......




Anak Bongsu (petikan dari internet)
Mendengar ungkapan anak bongsu saja cukup memadai untuk membuat tafsiran bagaimanakah sikap anak bongsu. Mereka sering digambarkan sebagai seorang yang manja dan besar kepala dan mahukan orang lain mengikut kehendak mereka sahaja. Mereka perlukan orang lain untuk melakukan apa saja dalam hidup. Sering dikatakan mereka kurang berjaya dalam hidup memandangkan sikap ketidakpercaya ibu bapa terhadap mereka. Biarpun mereka berjaya namun sikap ibu bapa sendiri membuatkan hidup mereka terbatas. Mungkin ibu bapa sentiasa berasakan anak bongsu memerlukan perlindungan mereka buat selama-lamanya.

Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :

* happy go-lucky dan yakin diri.
* manja.
* berkeinginan dan bercita-cita tinggi.
* sukar membuat keputusan sendiri (terjadi bila byk sgt judges dlm idup kau)

susah nak puaskan hati orang..kadang-kadang bukan salah kita pun, emosi boleh jadi tak stabil..aku kalau marah memang bisu jela, dok dlm bilik..biarlah kalau malam tu ade ABPH ke, Anugerah Screen ke, sambut New year..yang rata-rata orang normal akan tgok..aishh,memang aku xamek port da la
skrg mmg emosi aku tak stabil..bukan salah siapa-siapa pun..aku mengaku yang orang memang susah nak phm aku..even kengkawan sekalipun..ex-ex bf pon..but sekali lagi aku cakap bukan salah siapa-siapa..aku memang mcm ni..and i blame myself bcoz i am like dis..entahlah

aku admit aku bukanlah macam orang lain yang nak bebas dari famili, aku sayang gler famili aku..aku taw depa nak yang terbaik untuk aku..aku hargai sgt2..depa pon da byk bkorban tok aku yang bongsu ni..aku bukan kena kongkong pon..even aku selesa dgn diri aku..but just bukan selamanya kita akan rase macam tu..kdg2 terfikir juga macam aku ni useless..mcm-mcm benda yang aku harap dapat buat tapi aku xdapat nak buat..tapi bila aku buat somtin tok diri aku and kalau aku rase aku bangga sgt2, memang aku akan belikan somtin tok diri aku,xkisah ape as long bnde yang aku suke..tu je cara ak bg reward tok diri sndri...kdg jeles je tgok pamili yang ade ahli yang ramai..meriah..uh bukan nak merungut, xelok..ni pon atas Dia juga..Dia yang Maha Mengetahui kan..

nak gelak-gelak sembang bagai nak rak smpai gelak kuat-kuat pon dengan kengkawan je..akak da keje, xdok serumah da..abang pyah nak cope..die dgn cara die..aku dgn cara aku..biasalah abang sulung..susah sikit nak ngam, he just meant to be protective not a person that can hear u..nope..it just not..kalau dgn mak..ade tahap-tahap aku jugak..xsemua aku bgtaw sebab aku taw mslah yang mak aku da ade tu pon lagi banyak and maha berat dari prob aku tuh kan..sebab tu malas nak cakap, sebab nanti jadi panjang..biasalah orang tua-tua..risau sgt..tu pandangan aku..lain orang lain viewnye..terserah pada individu tu sendiri







life is complicated..all ridiculous





selesai....entry ni tiada kena mengena dengan sape-sape...just luahan ati aku yang da sendat ni..

2 ulasan:

♥ ..misz jenab..♥ said...

eceh eceh eceh..i pown dah dh polowerrr u taw..haaa geronnn x..??hikhikhik..
wahh kiter serupaa,,aku pown anak bongsu jugek..
samer macam ko ase,,xsumer okei anak bongsu sedemikian ruper an...kamii kuatt xcengenggg cam org laen kann..=)

nur diana rozali said...

kann...ok ak baru lgi wat blog ni
seyes mcm shit
hahaha
t ak egat nak oter wat blek
rombakkkkk
thx jdi y pertama! hehehe

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com - Photoshop Brushes Obsidian Dawn